Uitleg: Materialen en Stenen

Uitleg: Materialen en Stenen

Sieraden komen in alle vormen en maten, in alle soorten materialen en met allerlei soorten stenen. Vaak kan je lezen waar een sieraad van gemaakt is. Zilver 925, verguld, vermeil en gold-filled wat houdt dat precies in? Lees het in de Uitleg: Materialen en Stenen.

Uitleg: Materialen en Stenen.

Materialen

Sterling zilver of Zilver 925. Het meest gebruikte gehalte zilver is 925 zilver, ook wel sterling zilver genoemd. Puur zilver (999 gehalte) is namelijk te zacht om te verwerken. Daarom wordt er altijd een legering toegevoegd. Bij sterling zilver is dat meestal koper. Een legering van 925 bestaat uit 92,5% zilver en 7,5% koper (of ander metaal).

Vermeil: Dit is een 24 karaats goudlaag op sterling zilver. Dit is een laag, die iets dikker is als bij gold plated, maar er nog steeds af kan slijten, al is dat veel minder snel. Zoals het laagje om de edelstenen heen.

Goldfilled: Dit is een legering van meestal 14 karaat goud met een andere metaalsoort. Dit noemt men ook wel “lifetime jewellery”, omdat het heel lang mooi op goudkleur blijft.

Goud plate ( verguld), wil zeggen dat een nikkelvrije metaalsoort door een goudbadje is gehaald. Het slijt dan meestal ook wat sneller als bovengenoemde materialen. Dit is ook een beetje afhankelijk van de zuurgraad van de huid. Bij de een gaat het wat sneller eraf als bij de ander.

Zuurgraad? Als jouw huid een zeer hoge zuurgraad hebt dan weet je dit vaak van jezelf. Goedkopere sieraden verkleuren snel en je hebt snel last van groene vingers. Groene vingers komen van koper. In bepaalde metaalsoorten zit koper verwerkt. Als je een zeer hoge zuurgraad hebt dan hoeft er vaak maar een beetje koper in te zitten en pikt je huid het er toch uit. Voor onze goedkopere sieraden collectie de Fashion Rings en Studs gebruiken we messing met een laagje zilver of goud. Goud of zilver plated dus.

Messing is een legering die bestaat uit koper met zink. Sommige samenstellingen kunnen variërende hoeveelheden van zink of andere elementen toegevoegd hebben.

Messing kan variëren in kleur van rood naar geel, afhankelijk van de hoeveelheid zink toegevoegd aan de legering. Des te minder zink des te eerder worden je vingers groen door het koper als je hier gevoelig voor bent natuurlijk!

Edelstenen

Hoewel de meeste sieraden die wij verkopen gemaakt zijn met natuurlijke edelstenen , hebben we ook een paar sieraden in het assortiment met edelstenen die man-made zijn.

De man-made edelstenen zijn synthetische edelstenen die handgepolijst en hand gefacetteerd zijn.
Enkele synthetische edelstenen in ons assortiment:

Quartz is zo’n man made steen en kunt u het beste vergelijken met kristal. Quartz wordt veelal gebruikt door luxe juwelenmerken en is van hoogwaardige kwaliteit, zoals Swarovski dat bijvoorbeeld ook is. Deze quartz stenen moet u niet verwarren met de natuurlijk rookkwarts en rozenkwarts, wat wel natuurlijke edelstenen zijn.

Synthetische edelstenen worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen en zijn uitgekristalliseerd in laboratoria. Dit gebeurt onder grote druk bij zeer hoge temperaturen. Daar er grondstoffen uit de natuur gebruikt worden en het ontstaansproces in de labaratoria de natuur volledig nabootst, zijn de edelstenen niet “nep” zo is internationaal bepaald. Ze hebben namelijk dezelfde schittering, duurzaamheid en hardheid als de stenen uit de natuur. En daarmee ook allemaal een eigen betekenis. Ik zal in een andere post aan de betekenis van de stenen wijden. Voor nu kan je bij ieder sieraad de betekenis lezen!

Goudsteen is een goed voorbeeld van een synthetische edelsteen. Goudsteen is altijd door de mens gemaakt en komt als zodanig niet voor in de natuur. Het is een glassoort met koperdeeltjes erin, maar heeft gek genoeg wel een positieve werking! Daarmee is het een geliefde edelsteen die ook prachtig staat in sieraden. Goudsteeen is dus altijd man-made.

Opaliet is een melkachtige glassoort die al in de 19e eeuw werd uitgevonden. Vroeger kwam deze voor in vazen, lampekappen etc. Tegenwoordig wordt deze verwerkt in sierraden en lijkt op opaal.

De felgekleurde edelstenen zijn eigenlijk altijd geverfd, dus dat zijn wel natuurlijk stenen die een verfbad hebben gehad. Dit noemen wij een colorwash.

Druzy of geode is een laagje gekristalliseerde kristallen op een steen. Zoals hieronder. De ovalen stenen en de driehoek (amethist) zijn Druzy stenen.

BEKIJK DE GEMSTONE COLLECTIE

Share this Post

BRON:Frederiquestijl, Lovy, Metal Supermarkets

Wist je dat stenen en mineralen ook nog een eigen betekenis hebben?

Lees er alles over op edelstenenenmineralen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.