Waarom worden mijn zilveren sieraden zwart?

Iedereen die zilveren sieraden heeft maakt het wel eens mee: je sieraden zijn opeens zwart. Maar waarom worden zilveren sieraden zwart? En wat kan er aan doen?

In deze blogpost schrijven wij over het zwart worden van zilver en hoe ja dat kunt voorkomen.

Waarom wordt zilver zwart?

Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren. Deze oxidatie is te zien door de verkleuring naar zwart. Het is een natuurlijk proces wat niet schadelijk is voor uw sieraden mits u ze zo nu en dan even oppoetst.

Waardoor wordt het dan zwart?

Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd. Dit laagje is zilversulfide en kan je het beste vergelijken met een zeer dun laagje roest op normaal ijzer. Voorkom dus contact tussen zilveren sieraden en materialen waar veel zwavel in voor komt.

Materialen waar veel zwavel in voorkomt zijn:

 • elastiek
 • wol
 • rubber
 • latex
 • parfums (niet alle parfums)
 • eieren
 • uien

Reactie met de huid

De natuurlijke oliën die de huid aanmaakt kunnen ook reageren met het zilver. De mate waarin het zilver reageert met deze stoffen uit de huid is sterk afhankelijk van uw voeding, alcoholgebruik en of je medicijnen slikt. Deze middelen beïnvloeden de zuurgraad van jouw huid waardoor er een reactie kan ontstaan. Ook zweet (waar ammonia in voorkomt) verhoogt de zuurgraad van de huid waardoor zilver kan gaan oxideren.

Tips tegen het zwart worden van zilveren sieraden

Geen enkele huid is hetzelfde. Zilver reageert dan ook bij de één heftiger dan bij de ander. Sommige mensen merken niets van het zwart worden van hun zilveren sieraden, andere mensen hebben er meer last van. Eén duidelijke oplossing is er niet. Wel zijn er tips waardoor uw sieraden minder snel zwart zullen worden:

 • Doe uw zilveren sieraden af als u heftig transpireert. Bijvoorbeeld bij koorts of intensief sporten.
 • Zorg dat uw zilveren sieraden niet (overmatig) in contact komen met bovenstaande zwavelhoudende stoffen.
 • Doe zilveren sieraden af als u gaat zwemmen, schoonmaken (schoonmaakmiddelen zijn zeer slecht), handen wassen, contact met zeewater (zout water) etc.
 • Doe uw zilveren sieraden pas aan nadat u make-up, parfum, haarspray en andere schoonheidsproducten hebt gebruikt.

Zijn mijn sieraden wel van echt zilver gemaakt?

Bij de vraag “Waarom worden zilveren sieraden zwart” vraag je je misschien af of je wel echte zilveren sieraden heeft. Maar het zwart worden van zilveren sieraden is juist een teken dat het om echt zilver gaat. Andere (edel)metalen oxideren namelijk anders. Dat zilveren sieraden die zwart worden dus van een minder gehalte zilver (of zelfs geen zilver) gemaakt zouden zijn is onjuist en een fabeltje.
Het verkleuren (zwart worden) komt bij alle gehaltes van zilver voor. Ook bij zilver van het eerste gehalte: .925 sterling zilver.

Hoe krijg ik mijn zilveren sieraden weer mooi?

Als je zilveren sieraden zwart zijn geworden kan je ze het beste met een (zilver) poetsdoek oppoetsen. Lukt het niet goed om het zwart weg te krijgen? Gebruik dan een sieraden reiniger of breng stuur ons een mailtje.

Bij sieraden is het altijd belangrijk dat u ze goed onderhoudt, poetst en schoonmaakt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.